Overslaan en naar de inhoud gaan

Universiteit Medisch Centrum Groningen

Dermatologie: Topreferent / topklinish 

De afdeling Dermatologie is gespecialiseerd in de behandeling van huidklachten die veroorzaakt worden door de arbeidsomstandigheden van de patiënt. Bijvoorbeeld eczeem dat een kapper krijgt van de vloeistoffen die hij gebruikt voor het permanenten van haar of eczeem dat een schoonmaker krijgt van schoonmaakmiddelen. Niet alleen de huidklacht die de patiënt heeft wordt behandeld, maar ook de oorzaak van de klachten wordt achterhaald. De dermatoloog doet uitgebreid onderzoek bij de patiënt om er achter te komen voor welke stoffen hij precies allergisch is. Als dit bekend is kan vervolgens worden onderzocht welke producten deze stoffen bevatten. Zo weet de patiënt welke schoonmaakmiddelen hij bijvoorbeeld wel of niet kan gebruiken en wordt herhaling van de huidklachten voorkomen.

Een arbeidsdermatologische expertise bestaat uit een basispakket dat aangevuld kan worden met een drietal modules. Het basispakket bestaat uit een uitgebreide (arbeids)anamnese, probleemanalyse, beoordeling van de relevantie van de testresultaten van allergieonderzoek, individueel advies met betrekking tot persoonlijke beschermingsmiddelen en preventie, en gerichte advisering en voorlichting. Op indicatie kan dit basispakket aangevuld worden met de volgende modules:

  • Allergieonderzoek met 'eigen' stoffen: stoffen/producten uit de werkomgeving die verdacht zijn voor het veroorzaken van de huidklachten worden opgevraagd bij de fabrikant. Nadat van deze stoffen een testreeks is gemaakt, vindt allergieonderzoek plaats.
  • Werkplekbezoek: een medewerker van afdeling Dermatologie bezoekt de werkplek en bekijkt daarbij de werkprocessen en beoordeelt de mate van huidbelasting. Zonodig worden monsters genomen voor verderonderzoek.


De bijbehorende tarieven zijn als volgt:

  • Basispakket: 975 euro
  • Allergieonderzoek met 'eigen' stoffen: 250 euro
  • Werkplekonderzoek: 250 euro
  • Begeleidingstraject verpleegkundig specialist: 350 euro

Voor verwijzing of informatie kunt u contact opnemen met:

Manon Sloot
Verpleegkundig consulent dermatologie
afd. Dermatologie, UMC Groningen
tel. 050-3612298 0625647260
email: m.m.sloot01@umcg.nl