Overslaan en naar de inhoud gaan

Eczeem dat draait om olie

Casuïstiek
Casuïstiek
Casuïstiek
Casuïstiek

Eczeem dat draait om olie

ERGISCH HANDECZEEM

 

 

De heer P werkt al enige jaren bij een metaalbewerkingsbedrijf. Bij het boren en freezen van metalen onderdelen gebruikt hij een speciale olie. Deze olie wordt door de machine waar hij mee werkt op en rondom de boorgaten gespoten. Regelmatig komt deze olie ook op zijn handen.

Al enige maanden had hij last van droge schrale handruggen en vingers, met wat schilfering. De laatste weken heeft hij echter een rode, jeukende uitslag op zijn gezicht, vooral op de oogleden. Ook zijn handruggen waren roder, en jeukten meer dan anders.

In de loop van de weekenden leek het met de huidklachten aanzienlijk beter te gaan, en tijdens een week vakantie waren de klachten geheel verdwenen.

De heer P nam kontakt op met zijn bedrijfsarts, die hem in overleg met de huisarts doorverwees naar een gespecialiseerde arbeidsdermatologische polikliniek. Tevens werd door de huisarts alvast een behandeling met speciale zalven gestart.

Op de polikliniek werd een allergie voor colofonium vastgesteld. In samenwerking met de bedrijfsarts werden de ingredienten van de metaalbewerkingsolie bestudeerd. Het bleek dat deze olie o.a. abietinezuur bevat, wat een bestanddeel is van colofonium. De olie die op zijn handen spatte veroorzaakte op zijn handruggen een allergisch contact-eczeem. Door de hoge temperaturen die optreden bij het boren en frezen van het metaal, verdampte een deel van de boor-olie. Deze damp bevat ook abietinezuur, en veroorzaakte bij de heer P. op zijn oogleden eveneens een allergisch contact-eczeem.

Het bedrijf nam onmiddellijk een andere olie (vrij van abietinezuur) in gebruik, en de heer P kon zonder problemen zijn werk uitoefenen.

Wel kreeg de heer P instructies ten aanzien van goede verzorging en bescherming van zijn handen. De al langer bestaande geringe afwijkingen op zijn handruggen waren ontstaan door de licht irriterende werking van de metaalbewerkings-olie. Een dergelijke licht geirriteerde huid kan gemakkelijker allergisch worden bij herhaald kontakt met bijzondere (allergene) stoffen.