Overslaan en naar de inhoud gaan

Het verborgen allergeen

Casuïstiek
Casuïstiek
Casuïstiek
Casuïstiek

Het verborgen allergeen

De heer B werkt als analist op een laboratorium. Sedert enige weken heeft hij last van jeukende uitslag op handen, vingers en gelaat.

Vroeger had hij hetzelfde gehad, maar dan alleen aan zijn handen. Volgens zijn zeggen waren de huidafwijkingen aan zijn handen vroeger het gevolg van regelmatig knutselen en modelbouwen met z.g. twee-componenten lijm.
Inmiddels bleken nog 2 collega’s hetzelfde soort huidklachten te hebben gekregen.
Een orienterend contact-allergologisch onderzoek toonde aan dat de heer B allergisch was voor epoxy-hars. Dit kon worden verklaard uit de mogelijkheid dat de 2-componenten lijm van vroeger zeer waarschijnlijk epoxy-hars bevatte: door regelmatige blootstelling is de heer B destijds allergisch geworden.
Het laboratorium waar de heer B werkte onderzoekt alleen uitstrijkjes van bloedpreparaten met behulp van van een microscoop, en er wordt niet met bijzondere chemicalien gewerkt. De collega’s van de heer B deden exact hetzelfde werk.
Bij het gespecialiseerde arbeidsdermatologische kenniscentrum was inmiddels bekend dat recent ook in andere landen soorgelijke huidklachten in dergelijke laboratoria waren opgetreden. De oorzaak kon worden herleid naar een nieuwe z.g. immersie-olie, waarvan altijd een klein druppeltje nodig is om het microscopische preparaat te kunnen bekijken. Deze nieuwe immersie-olie, die ook voor de microscopen op het laboratorium van de heer B werd gebruikt, bleek als toevoeging een kleine hoeveelheid epoxy-hars te bevatten.
De collega’s van de heer B bleken ook allergisch te zijn voor epoxy-hars. Alle werknemers waren klachtenvrij na het vervangen van de voor de microscopen benodigde immersie-olie.