Overslaan en naar de inhoud gaan

Beroepsziekten in Cijfers 2022

In 2021 zijn 54 meldingen gedaan van beroepsziekten van de huid. De incidentie bedroeg 2 per 100.000 werknemersjaren. De meeste meldingen waren van een allergisch en/of irritatief contacteczeem. Allergieën voor conserveermiddelen, handschoenen (rubber) en metaalbewerkingsvloeistoffen zijn afgelopen jaar het meest gemeld.

Dit blijkt uit "Beroepsziekten in Cijfers 2022" van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten. Werkgerelateerde huidaandoeningen 2022.

In systematisch literatuuronderzoek werden associaties aangetoond tussen contacteczeem en nat werk, metalen en metaaldampen. Tevens werd gevonden dat atopische dermatitis en respiratoire en mucosale atopie het risico op het ontwikkelen van contacteczeem verhoogden. Het dragen van mondneusmaskers tegen het SARS-Cov-2 virus leidt regelmatig tot verergering van bestaande huidaandoeningen. Zelden is een allergie oorzaak van deze gelaatsklachten maar irritatie komt regelmatig voor.

Beroepsziekten in Cijfers 2022 is opgesteld door het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) / Public and Occupational Health, Amsterdam UMC. Het doel is een overzicht te geven van het vóórkomen van beroepsziekten in Nederland in 2021 en de verdeling hiervan binnen sectoren en beroepen. In 2021 verrichtten 750 bedrijfsartsen in totaal 4.520 meldingen van beroepsziekten aan de Nationale Registratie. De meeste beroepsziekten werden vastgesteld tijdens de verzuimbegeleiding (81% van de meldingen) gevolgd door het arbeidsgezondheidskundig spreekuur (13%) en preventief medisch onderzoek (5%).